CrossFit® on laaja-alainen voima- ja kunto-ohjelma, joka perustuu korkealla intensiteetillä suoritettaviin vaihteleviin toiminnallisiin liikkeisiin. CrossFit® harjoitukset ovat muokattavissa kaiken ikäisille ja kuntoisille ihmisille. Treeneissä yhdistellään esimerkiksi juoksua, soutua, voimisteluliikkeitä, painonnostotangolla tehtäviä liikkeitä, naruhyppelyä, kahvakuulaliikkeitä jne. Tämän tyylisen harjoittelun tavoitteena on kehittää tasaisesti urheilijan kaikkia kymmentä fyysistä ominaisuutta:

  1. hapenottokyky
  2. lihaskestävyys
  3. maksimivoima
  4. notkeus ja liikkuvuus
  5. räjähtävä voima
  6. nopeus
  7. koordinaatio
  8. ketteryys
  9. tasapaino
  10. liiketarkkuus

Toiminnalliset liikkeet

CrossFit®-lajissa käytettävät toiminnalliset liikkeet ovat ihmiselle luonnollisia ja siitä syystä turvallisia. Toiminnallinen liike ei ole yksittäisen eristetyn lihaksen treenaamista vaan luonnollisten liikkeiden ja liikeratojen harjoittamista.

Korkea intensiteetti

Korkealla intensiteetillä taataan parhaat mahdolliset tulokset lyhimmässä mahdollisessa ajassa. Korkeasta intensiteetistä huolimatta harjoitukset soveltuvat silti kaikenikäsille ja –kuntoisille perusterveille ihmisille. Harjoitusten haastavuus on säädettävissä jokaiselle sopivaksi, olitpa huippu-urheilija, tavallinen perheen äiti tai liikkumista pitkän tauon jälkeen aloitteleva. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että määrättyä painoa voidaan keventää (myös nostaa) ja toistojen määrää vähentää tai lisätä tarpeen mukaan. Lisäksi vaikeimmille liikkeille on vaihtoehtoisia liikkeitä.

Vaihtelevuus

Vaihtelevuus on yksi lajin suola. Sama yksittäinen treeni saattaa toistua vain muutaman kerran vuodessa. Treeneissä käytettäviä liikkeitä, välineitä, kestoa, vastusta, toistojen määrää ja ympäristöä vaihdellaan jatkuvasti. Monipuoliset treenit valmistavat kehon ja mielen kaikenlaisiin arjen haasteisiin. Crossfit®-lajia suosivatkin ammattilaiset kuten poliisit, palomiehet ja ammattisotilaat, joiden työssä ihmisten henkiinjääminen voi olla kiinni fyysisestä suorituskyvystä mitä yllättävimmissä tilanteissa.